Att köpa elektronik begagnat – vinst för miljön

När det kommer till teknik och inköp av detta är tipset, liksom med många andra konsumtionsvaror, att köpa begagnat i den mån det går. Det sparar på miljön och på pengarna i plånboken.

 

Genom att handla sin elektronik begagnat sparar man mycket på miljön. På www.ielektronik.se kan du köpa allt från iPhone till andra smartphones, surfplattor och datorer till ett mycket billigare pris, detta för att prylarna är second hand. Alla enheter har fått genomgå service, är prima i sin funktion och olåsta. Dessutom ingår hela tre månaders garanti på massvis av produkter. Smart och miljövänligt med andra ord.

 

Massvis av minskade utsläpp genom att köpa begagnat

 

Hela 1,6 miljoner ton växthusgaser i minskade utsläpp – detta bara på ett enda år. Så mycket sparar vi på att handla begagnat i stället för att hela tiden köpa nyproducerade prylar. Så om du vill undvika att belasta klimatet och jordens resurser är detta en bra början. I en artikel i NyTeknik går det att läsa om en stor studie som IVL Svenska Miljöinsitutet har gjort. Studien visar att bara under ett år av begagnathandel besparar miljön samma mängd växthusgaser som om vägtrafiken i hela Stockholm stad skulle stå stilla i mer än ett och ett halvt år. Beräkningarna som forskare har gjort bygger på antagandet att varje såld vara på vissa second hand-ytor på nätet ersätter en hel livscykel för en likadan ny produkt, alltså livscykeln från det att produkten tillverkas av råvara till hantering av avfallet som den bli när den så småningom kasseras.

 

Elektronikprylar påverkar klimatet mest i förhållande till sin vikt

 

Det som sparar allra mest när det kommer till att köpa begagnat är inget mindre än fordon. Detta har sin förklaring i bland annat vikten. Men tittar man i stället på klimatpåverkan i förhållande till just sin vikt, så står elektronikprylar som smartphones och datorer definitivt ut. Dessa är alltså extra viktiga att sälja vidare till nya användare om de inte används längre, i stället för att slängas. Det är också bra mycket bättre att köpa begagnat än att köpa helt splitternytt i affären. Återanvändningen av varorna förlänger nämligen användningstiden avsevärt samtidigt som utsläppen kapas – inte minst i nyproduktion och avfallshantering. Mer om att återanvända elektronik går det att läsa om i denna artikel från Expressen.

 

Medveten konsumtion, av elektronik och andra prylar

 

På Facebook finns det bland annat en förening som heter Medveten konsumtion. Där uppmanas alla att inte köpa nyproducerade varor under en och en halv månad. I stället är tipset att köpa begagnat, att reparera, renovera – inte konsumera ännu mer och tynga ned planeten och dess sköra resurser. Det kan nämligen vara så att konsumtion är likt ett beroende, som med snus eller cigaretter. Att börja reflektera över hur och varför man konsumerar som man gör kan vara ett bra första steg mot att ändra sitt sätt. När man sedan slutar konsumera som man gör kan man faktiskt lägga pengar på annat, som sitt sparande eller något annat som ger mer än hela nya prylar.