Få fart på routern

En router får man idag för det mesta med på köpet när man tecknar ett bredbandsabonnemang. Men det är inte alltid som den router räcker för de behov som man har. Många kanske drar sig för att köpa och konfigurera en router, eftersom de upplever det som krångligt. Därför har vi satt samman en guide.

En router är en apparat som skickar datapaket mellan nätverk, och dirigerar trafiken mellan nätverken. Idag är det vanligt att den som tecknar ett bredbandsabonnemang får ett modem med inbyggd router på köpet. En sådan kan räcka, framför allt om man bor i en liten lägenhet.

Om man bor större, och har många prylar som man vill kunna ansluta till internet, kan det vara idé att investera i en mer kraftfull router. Det är också möjligt att man redan har en router hemma, som egentligen räcker för de behov man har, men som man utnyttjar suboptimalt. Det är inte så svårt konfigurera en router, men man har flera saker att ta ställning till.

Idag har alla routers på marknaden stöd för trådlöst nätverk, antingen med standarden 802.11n eller 802.11ac. Även om det inte är jättestor skillnad så är 802.11n äldre och långsammare. En sådan router kan därför vara betydligt billigare, men å andra sidan kan det vara smart att hoppa på 802.11ac-tåget redan nu. Det är nämligen denna som kommer att bli standard framöver. Standarden är också bakåtkompatibel, så att man kan använda äldre prylar, byggda för exempelvis 802.11b, med en 802.11ac-router.

Man kan dock vilja ansluta vissa prylar med kabel till routern, till exempel tv:n eller mediacentret. Om enheten som ska anslutas klarar höga överföringshastigheter, som 1000 megabit per sekund, är det bra om nätverkskontakterna på routern är anpassade för den hastigheten. Detsamma gäller den inkommande nätverkskontakten, om man har ett bredbandsabonnemang med så hög överföringshastighet.

Att ansluta routernRouter med gul nätverkskabel

En router levereras ofta med en installationsskiva, om man stoppar i datorn för att få vägledning genom installationsprocessen. Fördelen med detta är att det är enkelt, nackdelen är att det blir mindre möjlighet att konfigurera inställningarna.

Vill man istället sköta installationen på egen hand börjar man med att koppla ihop routern med modemet eller nätverksuttaget. Den inkommande anslutningen på routern är vanligtvis i en annan färg än utgångarna, och den är ofta märkt WAN, Internet eller markerad med en internetsymbol. Koppla sedan in strömkabeln, och slå på routern. Enheter som ska anslutas med kabel, som spelkonsoler, ansluts och kommer att kopplas upp automatiskt om routern är standardkonfigurerad.

För att ansluta trådlösa enheter till routern använder man verktyget för trådlöst nätverk på en av de enheter som ska anslutas. Leta upp nätverket – namn och lösenord hittar du i manualen.

För att komma åt administratörsvyn där man kan ställa in routern skriver man in dess IP i en webbläsare. Ofta är routerns IP-adress 192.168.1.1, och är den något annat står den i manualen. Där finns också användarnamn och lösenord för administratörsvyn.

Det viktigaste är att byta användarnamn och lösenord för administratören, samt att koppla på kryptering, så att inte obehöriga kan ansluta till nätverket. En annan sak att göra är att ställa in nätverksstandard. Läs här om hur du gör det.