Molntjänsterna kan lyfta landsbygden

Att lyfta sitt företag till moln har varit en fråga om överlevnad för en del företag. De senaste årens dåliga H&M-siffror tros exempelvis bero på att man satsat för lite på sin e-handel, något som har gjort att företaget hamnat efter ordentligt. För att kunna hänga med i utvecklingen är det därför livsviktigt att inte hamna efter i sin IP-teknik.

Visst är det så att IP-telefonin är framtidens telefoni. Företag och även myndigheter som befinner sig kvar i etern och i kopparnätet kommer få problem när kopparnätet stängs ner på allt fler ställen. Detta kan du läsa om på många ställen, bland annat på barometern.se. För att nå ikapp med framtidens krav är det bättre att anpassa sig efter molnbaserade tjänster. Trösten, för den som inte är redo, är att det är mycket mer effektivt, dessutom är det säkrare och går mycket enklare att manövrera.

Landsbygden kan vinna

Det är framför allt på landsbygden man oroar sig över att kopparnätet systematiskt släcks ner. Vad händer med alla de som jobbar hemifrån? För många innebär det en orättvis fördel för storstäderna, medan landsbygden lämnas åt sitt öde. Men tvärtom är det här något som molntjänsterna kan lösa. Genom att koppla upp sig och flytta sitt företag till moln så kommer landsbygden inte alls bli marginaliserad.

Istället kommer tillgängligheten att öka, men vi står inför ett avgörande vägval.

Lillemor Strömberg i Gåsåker jobbar hemifrån med teknisk försäljning. Huvudkontoret ligger i Göteborg. Att vara uppkopplad innebär för henne att hon enkelt kan jobba hemifrån. Utmaningen ligger förstås i att staten ska kunna garantera att alla har tillgång till trådlöst. Såhär säger ändå Lillemor själv om sin situation:

– Jag började jobba på 1990-talet, när man hade modem som ringdes upp. Ibland var det upptaget. Nu gör jag allt via datorn, och är uppkopplad mot servrar.

Läs hela artikeln på nt.se.