Myter och sanningar

Det finns en del bra saker att veta om du funderar på att byta ut ditt batteri till mobilen – samt en del myter kring batteritid som vi en gång för alla slår hål på.

 

Det blir mer och mer vanligt att laga sin mobil med reservdelar och tillbehör än att faktiskt kosta på sig och köpa en helt ny. Det är faktiskt inte så svårt som en kan tro att själv byta ett iphone batteri till exempel.

 

Byta själv eller kontakta en verkstad?

 

Det kan vara så att din mobil helt enkelt dör lite väl för ofta och dessutom från ingenstans, ett vanligt problem många stöter på. Det kan vara lite knepigt att byta ett batteri till en Iphone 7 och en Iphone 7 Plus. Det är lite av ett projekt men det går att både få hjälp med det eller göra det helt själv med rätt redskap och verktyg. Det som kan vara bra att tänka på är att om en väljer att byta batteri själv så gäller faktiskt inte Apples garanti längre. Så om en inte känner sig helt säker kan det vara bra att kontakta en verkstad som är auktoriserad på detta som i gör det åt dig i stället.

 

Olika svårt beroende på om en är van?

 

Men om du ska byta själv tar det mellan en halvtimme upp till två timmar, beroende på om du är van vid sådana ingrepp. Det är svårt men det är definitivt inte omöjligt. På MacWorld IDG kan du läsa mer om hur du går tillväga samt se en instruktionsvideo som noggrant går igenom steg för steg hur du byter batteri på egen hand. Läs mer om detta i denna artikel.

 

Har du i stället för en Iphone 7 en Iphone 6s så kan det vara så att ditt batteriproblem är ett tillverkningsfel från Apples sida. I så fall har du rätt till ersättning av det. Men du måste se så att du uppfyller ett antal krav innan du får det. I Veckans Affärer går det att kolla upp ifall det gäller just din mobil. Du måste först ta reda på vad för serienummer din telefon har, något du kan se antingen på baksidan av den eller helt enkelt genom att gå in på inställningar. De nummer som är i riskzonen innehåller följande texten i: Q3, Q4, Q5, Q6, Q7, Q8, Q9 eller QC, QD, QF, QG, QH, QJ. Kontrollera i en Apple-butik även om du inte upplevt problem, de kan nämligen koma efteråt. Det som är bra att veta är att Apple faktiskt gör ett undantag för mobiler som tyvärr har en skadad skärm. De menar att skärmen måste repareras före det att batteriet bytes, något som kan medföra att bytet ändå kan kosta dig pengar fastän du har rätt till ett byte.

 

En del myter kring batteritid

 

Metro går det att läsa om en hel del myter kring just batterier. Några myter är bland annat:

 

  • Ladda ur ditt mobilbatteri helt innan du laddar på nytt (falskt)
  • Om du fortsätter ladda ett fulladdat batteri skadas det (falskt)
  • Apparna ligger och drar på batteriet när de körs i bakgrunden (falskt), de körs inte, de är frysta. Det tar mer batteri att öppna och stänga av en app än att låta den vara igång.