Så undviker du nätbedrägerier

I Sverige har internet blivit en naturlig del av vardagen för många människor och sedan starten på 90-talet har en hel del hänt vad gäller utveckling och användningsområden. Hastigheten och kapaciteten är nu ljusår framåt än då, och för de flesta ses det som en självklarhet att ha ständig tillgång via dator, plattan och mobilen.

Förr i tiden handlade användandet mest om att skicka email och att surfa omkring på olika sidor men idag utförs bland annat banktransaktioner, inköp och försäljning på en daglig basis. Utbudet ökar ständigt och med ökar även riskerna för bedrägerier; från forna tiders stråtrövare som attackerade bankdiligenser är det nu hackers och datatjuvar som ställer till det för sin omgivning. För att skydda sig mot dessa eventuelle attacker är det viktigt att undvika id-kapning och det kan man göra på ett antal sätt.

Lösenord

Alla sajter du använder eller är medlem av kräver att du är medlem, och med det måste du skapa ett lösenord att kunna logga in med. Eftersom det är frågan om olika tjänster och sidor upplever många att det blir svårt att komma ihåg alla lösenord, och väljer därför att använda samma överallt. Om en hacker kommer på vilket det är, får han eller hon därmed genast tillgång till alla dina tjänster. Se därför till att använda många olika lösenord, gärna långa som inkluderar siffror, och byt dem regelbundet för att vara på den säkra sidan.

Vänner och ovänner

Om du använder sociala media mycket kommer du att få många vän-förfrågningar från när och fjärran. Kolla alltid vem personen är och öppna aldrig mail eller klicka på länkar om du inte vet med säkerhet att det kommer från någon du känner. Det är också bra att låsa sina konton, till exempel Instagram och Facebook, och se till att endast de du vill ska ha tillgång till ditt material har det.