Sakernas internet och dess valuta

Hur ser det ut i den uppkopplade framtiden egentligen? Och varför är det smart att investera i den?

 

Sakernas Internet. Det är något som många konstigt nog inte har koll på, fastän det är så viktigt och samtidigt öppnar upp för så många möjligheter. Det finns till och med en valuta du kan investera i, en kryptovaluta som heter iota efter just Internet of Things, IoT. Just nu är ett bra läge att kolla in den digitala valutan, för IoT kommer bara växa.

Samtidigt går det att läsa om hur det kommer allt fler startups för sakernas internet. Men många menar att om Internet of Things ska slå igenom på en bredare front än idag så måste också uppkopplingen vara gratis. Och att saker kopplar upp sig mot internet ska vara lika naturligt som att en lampa lyser när de ansluts till ett uttag i väggen. Ikeas smarta hem-lösningar är flera, bland annat jobbar de med lampor som har internetanslutning trådlöst. I MacWorld IDG går det till exempel att läsa om hur möbeljätten lanserar en smart plugg för eluttaget, vilket skulle kunna bli marknadens billigaste, uppkopplade eluttag. I ett mail som läggs ut i artikeln skriver de på IKEA följande:

”Ja, det stämmer att det kommer en adapter som gör att du kan kontrollera existerande belysning, tv, ac, och andra produkter som inte är utvecklat med smart hem-teknologi via en app på telefonen, tillsammans med trådfri gateway eller med en fjärrkontroll.”

Den uppkopplade framtiden är snart här

Men det är inte allt som kommer att vara uppkopplat i framtiden. Även:

  • Kläder
  • Möbler
  • Gardiner

Samt golvvärme, lås, ugn, dusch, vågar samt mycket mer kommer säkerligen att vara trådlöst uppkopplade mot ett nätverk och dela information med varandra. Informationen kommer från de sensorer de är utrustade med, vilken mäter olika saker beroende på. Det kan vara allt från rörelse, ljus, ljud och temperatur. En rullgardin med ljussensor kan till exempel rulla ned sig själv om inställningen är att den ska göra det vid ett visst ljustryck. En lampa i badrummet kanske tänder sig själv av rörelse, men har olika ljusstyrka beroende på dygnets timme. På natten kanske lampan tänds med en låg styrka som gör det behagligare för nyvakna ögon att ta sig fram. Detta och mycket mer är möjligt med smart teknik, genom just IoT. Mer om Sakernas Internet här.