Sälj din mobiltelefon till återanvändning

Att ha ett miljövänligt tänk även när det kommer till mobiltelefoner är viktigt. Men vad kan man göra om man vill byta ut sin telefon?

 

Det man i första hand bör göra vid mobilbyte är alltid att tänka över om man verkligen behöver en ny telefon. Gör man det, kan man kolla med vänner och bekanta om någon är intresserad av att ta över den gamla mobilen. Hittar man ingen som vill ha den är det en god idé att återvinna den via exempelvis pantaluren.se. Man kan då få pengar för telefonen samtidigt som den nollställs och återanvänds av en ny person. Enligt en artikel från Mynewsdesk finns ungefär 15 miljoner mobiltelefoner runtom i svenska hushåll som bara ligger och skräpar. Samtidigt är mobilskrot en av de mest växande avfallstyperna i världen, och påverkar miljön otroligt negativt trots att de oftast är väldigt små, skriver Mobil.se.

 

Svenskar positivt inställda till återanvändning av mobiler

Bara en av fem personer återvinner sin telefon vid köp av en ny. Hela 82 procent av svenskarna vill dock återvinna sina mobiltelefoner, och är positivt inställda till återanvändning. För att främja mobilåteranvändningen har mobiljätten Telenor tillsammans med Naturskyddsföreningen ingått ett samarbete, där varje återvunnen mobiltelefon i en Telenorbutik ska motsvara 250 kronor som går till Naturskyddsföreningens välgörande ändamål.

 

”Återvinningen är mycket uppskattad och vi vill göra det så enkelt som möjligt, därför tar vi emot gamla mobiler i alla våra butiker runt om i landet. Jag hoppas att ännu fler väljer att lämna in sin gamla telefon till oss istället för att låta den ligga kvar hemma trots att den inte används”, säger Mattias Ringqvist på Telenor Sverige.

 

Summan man kan få för sin återvunna telefon beror på märke och kvalitet. Enligt Metro kan det handla om summor från allt mellan 250–3500 kronor, beroende på vilket märke och vilken version telefonen är av och hur hög kvalitet den håller.