Sköra mobiler trots utveckling

De nya mobilerna i all ära – men visste du att de är några av de ömtåligaste som skapats. I alla fall enligt de försäkringsbolag som testat att tappa mobilerna 1-2 meter.

 

Att förstå sig på hur våra mobiltelefoner funkar, är inte alltid det lättaste. Men det är bra att i alla fall ha ett hum om vad som är sant och falskt kring mobilbatterier, något som vi redogjort för tidigare. Det är även bra att veta hur ömtåliga våra kära, blinkande och lysande ägodelar är. Sanning att säga är de väldigt sköra, inte minst de senaste generationerna mobiler från både Apple och Samsung – de ledande och dyraste telefonerna på telefonhimlen som de också är.

 

Våra ömtåliga smartphones

 

När en betalar nära 10 000 kronor eller till och med mer – för en mobiltelefon att ringa och sms:a samt ta bilder och använda appar med – ja, då förväntar man sig ändå att den ska vara relativt tålig. Det har gått några år nu, sedan de allra första smartphonesen kom och deras ömtålighet var en stor diskussionsfråga. De var ju nämligen så mycket skörare än de plasthöljda gamla mobilerna som fanns innan. Men nu, tio år senare – verkar både iPhone X och de senaste versionerna av Samsung – vara några av de allra sköraste mobilerna som någonsin har testats i spricktester. På MacWorld går det till exempel att läsa om hur extremt lättsprucken en iPhone X är och hur dyrt det blir att laga en skärm som fått sprickor och slutat fungera vid ett fall från 1-2 meter:

 

Iphone X:s ömtålighet kombinerat med en kostnad på närmare 6 000 kronor för de flesta reparationer, gör definitivt Iphone X till en risk-mobil.