Skydda dig mot nätbedrägerier

 

Det är en vanlig företeelse att bli bestulen på sin identitet – obehagligt nog. Men nu är det faktiskt förbjudet att använda en annan persons identitet för att göra något som skadar denna andra person. Det gör att du kan anmäla till polisen om du blivit kapad på din identitet. Vilka fler sätt finns det att skydda sig på egentligen?

 

 

Många i Sverige blir dessvärre utsatta för id-kapning. Det är när någon handlar produkter, tjänster, tar krediter eller lån i ditt namn. För att försvåra för en bedragare att ta ditt namn och ditt personnummer i besittning är tipsen enligt Mysafety att du:

 

  • Skydda dina personuppgifter. Lämna inte ut person- eller kontouppgifter via mail, sms eller sociala medier.
  • Undvik att säga ditt personnummer högt så att andra kan höra och memorera det, lämna istället över din legitimation till kassapersonalen
  • Var uppmärksam på brev om t.ex. kreditupplysning när du inte själv har ansökt om kredit någonstans. Ta kontakt med det företag som gjort förfrågan om det kommer.
  • Sätt lås på brevlådan om du bor i hus.
  • Undvik papperspost och anslut dig till en gratis digital brevlåda kopplad till ditt personnummer.
  • Riv sönder viktiga papper innan du slänger dem i soporna.
  • Släng aldrig känsliga papper i pappersåtervinningen.
  • Anmäl misstänkta bluffmail och – brev.

 

Nu är det olagligt att använda andras personuppgifter

 

Förra året blev id-kapning, eller identitetsintrång som det heter, straffbart. Efter den nya lagen så har det kommit in nästan 13 000 anmälningar om just detta från privatpersoner som har drabbats. Sannolikt är att det dessutom finns ett stort mörkertal, om man skulle tolka alla kortbedrägerier som sker skulle det enligt polisen vara tredubbla siffror än det som kommer fram ut statistiken just nu. Det var den 1 juli 2016 som den nya lagen trädde i kraft, den som gör det olagligt att använda andra personers uppgifter på sätt som leder till skada för den drabbade individen. Det har alltså gjort så att anmälningarna om olovlig identitetsanvändning har rasat in fullkomligt. Om detta går det att läsa om i denna artikel i SVT:

 

Om någon använder din identitet för att hyra ut en lägenhet på någon annonssida på nätet är du inte direkt drabbad av brottet, men du kan få obehag i form av arga människor som betalat in hyrespengar och ringer dig. Nu har du rätt att få skadestånd av gärningsmannen, Polisen Björn Setth till SVT Nyheter.

 

Dock är brotten svårutredda och man måste vara medveten själv om hur ens identitet på många sätt är just en värdehandling. Det är något som många inte tänker på, att ett pass eller ett leg är värdefullt för människor som har dåliga syften. För att skydda sig är det alltså bara att anmäla borttappade id-handlingar fort som tusan direkt till både polisen och kreditupplysningsföretag. Exponera heller inte dina personuppgifter alldeles i onödan och släng verkligen inte post med personlig information i soporna hur som helst.

 

Förebyggande skydd och åtgärder

 

Polisens egna hemsida går det att läsa mer om hur du skyddar dig från identitetsintrång på nätet och i verkliga livet. Samt vad för åtgärder som finns att ta till om du blivit drabbad.