Touch bar – vad är det?

Macbook Pro med Touch BarApples senaste modeller av MacBook Pro, som inte har dykt upp i handeln ännu, har rört upp känslor. De flesta utgångar har skalats bort, och Apple introducerar en ny funktion som man kallar Touch Bar.

27 oktober presenterade Apple den fjärde generationens MacBook Pro på ett pressevent. De stora förändringarna som syns utifrån är att USB- och Thunderbolt-utgångarna har ersatts av USB C-portar, som även tar Thunderbolt 3, styrplattan har blivit större och fått Force Touch (som känner av hur hårt man trycker), och funktionstangenterna har ersatts av något som Apple har döpt till Touch Bar.

Att lägga till portar som kan ta mer än en typ av kablar är naturligtvis bra. Men det är mindre välkommet för den som vill kunna använda en befintlig skärm, extern hårddisk eller något annat tillsammans med sin nya dator, och som nu måste köpa adaptrar för detta.

Det som är mest iögonfallande är dock den redan nämnda Touch Bar. Det är en tryckkänslig OLED-remsa med Multi-Touch, som sitter högst upp på tangentbordet. Vad som visas på remsan, och vilka funtioner man kan använda den till, beror på vilket program man använder. Flera mjukvaruutvecklare har redan lanserat uppdateringar som på olika sätt använder Touch Bar, skriver MacWorld.

Bland programmen som använder Touch Bar finns Photoshop, Office, Omnigiraffle, Gestimer och Opus One. I Microsoft Word kommer det att gå att aktivera läget Focus Mode, där man bara ser texten på skärmen, och där menyknapparna flyttas till Touch Bar. I Excel kommer remsan istället att visa de vanligaste formelalternativen så fort man skriver in ett likhetstecken.

Framför allt upprensningen, eller om man så vill utrensningen, på portsidan har lett till en hel del kritik mot Apple, men som vanligt när det gäller det här företaget märks det inte i försäljningen. Marknadsföringschefen Phil Schiller har sagt att efterfrågan på de nya modellerna slår alla rekord, och analysföretaget Slice ger honom rätt.